Stop the "Pro Ana" - but DON'T OVER DO IT!!
Hmm... Well, how about LAGOM?!
Deras modeller börjar - många av dem, men inte alla - bli smalare och smalare (magrare?) och se mer undernärda ut! VS skulle ju ha de mer kurviga modellerna och inte de som är undernärda, magra och ser sjuka ut! Det är redan alldeles på tok för många som lider av olika ätstörningar just pga media och dagens helt sjuka ideal. "Size Zero" är som vårat 30 - 32 i storlek, vilket är mindre än XS!
Du ska alltså i stort sett ha storlek som passar ett barn som inte nått puberteten ännu - och samtidigt ska du vara lång, minst 174 cm ungefär.
Men är det så snyggt egentligen? Och framför allt - hur mår man om man ser ut så?! Kroppen tar skada!
MISSFÖRSTÅ MIG INTE!!!
Känns det inte väldigt America..?
victoriassecret.com
google.com
Almondy Coconut Spread
SERIE: Healthier Fat_
PART 1 - INSTEAD OF BUTTER
SERIE: Nyttigare Fett
DEL 1 - ISTÄLLET FÖR SMÖR
OBS!! Nej, Nutella räknas inte som ett nötsmör... Det är faktiskt bara 13% - tretton små procent! - i den som är hasselnötter. Vad är det då mest utav? SOCKER såklart! Nästan 57% är socker! 1 msk av den har ca 81 kcal och 9g socker. Nej det är inget "nötsmör" eller "nut spread" - utan det är ett väldigt sött "chokladsmör" eller "chocolate spread"... (Du kan se det som liknande det "vanliga" godiset som du köper i butik)
Men om man nu gillar fler än en sorts nöt eller frö - varför då bara göra "smör" utav en av dem?!
För kokos är ju gott... och mandlar är goda... och båda är supernyttiga... Sååå ett "smör"/ spread på både kokos och mandlar borde väl bli dubbelt så gott och nyttigt?! :D
Det visade sig att jag hade rätt väldigt rätt - det bleeeev jättegott!! Men om det blev godare än bara kokos eller mandel för sig vet jag inte (för kokos och mandlar är ju så himla gott i sig som det är liksom.. mmm..kokos.. Hade jag inte en kokosnöt i kylen?? Inte länge till..! <3)
Ca 21 portioner à 5g
(ca 105g)
Ingredienser:
2 msk kokossmör (40g (se Snow Flake Spread för recept))
2 tsk mandelsmör (18g av hemgjort mandelsmör på enbart mandlar)
1 banan (50g)
en nypa salt
Smaksättningar och tillägg:
Vaniljpulver
En nypa kanel
Kokossocker
Honung
Lönnsirap
Agave
Bär
Nötter
Vätska:
Vatten
Mjölk
Nöt-/ frömjölk (ex kokos- eller mandelmjölk)
Gör såhär:
Blanda samman alt. mixa allting och lägg i en burk. Ställ in i frysen i minst 10 min – eller längre för hårdare, krämig konsistens. Det ska bli fast, men ändå bredbart.
Förvara i kylskåp och använd inom 5 dagar. Hårdnar i kylskåpet men blir lite lösare igen när det kommer upp i rumstemperatur. Du kan annars snabbt värma det lite i micron - men ta det försiktigt!
Näringsinnehåll för hela (utan smaksättning/ tillägg eller mjölk) ca:
415 kcal
7g protein
14g kolhydrater
34g fett
Näringsinnehåll per portion (utan smaksättning/ tillägg eller mjölk) ca:
20 kcal
0g protein
1g kolhydrater
2g fett
Bilden är från google.com, alltså lånad.
Snow Flake Spread
Det finns tre saker jag verkligen avskyr när det gäller "mat" - smör ost grädde.
Fyyy! Får rysningar av att bara tänka på det! Det är verkligen något jag inte fixar.
Annars är ju mackor med smör och ost väldigt Svenne Banan, och även vispad grädde till jordgubbar, gräddtårtor, gräddglass, gräddsåser... Njaee, jag avstår det hellre tack!
Men men, iaf, ibland behövs det något med fett i recept eller på mackan osv och många tycker det är svårt att hitta bra substitut för smör, ost och grädde m.m. Alltså om man nu inte vill ha dessa för att man inte tål, inte vill ha det sämre fettet, inte äter "onaturliga saker" (ex paleo/ stenålderskost) - eller som jag bara inte gillar det helt enkelt. Då jag aldrig gillat feta mejeriprodukter så har jag alltid använt annat och hittat nya saker att använda hela tiden. En superbra sak att använda sig av är KOKOS. Supernyttigt och supergott, passar till både sött och salt, och är inte så dyrt.
Jag kommer göra en liten serie med olika saker du kan byta ut "vanliga" produkter med. Alltså byta ut de sämre (och tyvärr vanligare) produkterna mot andra bättre alternativ! :)
Först upp på listan nu är: smör. Bara för att så himla många tycker att det är såååå svårt att hitta något bra OCH gott substitut och verkligen inte vill skippa att ha något "kladdigt" eller "geggigt" på mackan ändå ;) Fast många har det ju egentligen bara för att "man ska ha det"... För det har vi ju lärt oss av mama och pappa/ reklam/ media övht/ på dagis osv..
Äsch vad jag babblar igen! Hahaha!! Det är något jag iaf är bra på - babbla! Som liten kallade pappa och mina bröder mig för "Babbelmaja". Eller nää, det gjorde de flesta förresten.. Haha :P
Men nu babblar jag igen... För att få tyst på mig så kommer här receptet på hemgjort kokossmör <3
_SNOW FLAKE SPREAD_
Ca 2 dl = ca 42 port* à 5g
Ingredienser:
220g ekologiska kokosflingor
Gör såhär:
Lägg kokosflingorna i en mixer och mixa dem tills det blivit en lite rinnig, skinande mjuk gegga som ser ”blöt” ut på ytan. Stanna mixern då och då för att skrapa ner från sidorna, samt för att blanda runt.
Valfritt: För mer tuggmotstånd kan du välja att inte mixa alla flingor, utan spara en del
och röra ned när du mixat klart.
Förvara svalt och mörkt. På svala ställen, som ex. i kylskåp kommer kokossmöret att stelna,
men det smälter snabbt vid värme och blir mjukt igen vid rumstemperatur.
Näringsinnehåll för 100g (samma som för torkad kokos) ca:
645 kcal
6,4g protein
3,4g kolhydrater
63,1g fett (mättat fett, men av den bra typen!)
Näringsinnehåll per portion* (5g) ca:
32,5 kcal
0,3g protein
0,2g kolhydrater
3,2g fett (mättat fett, men av den bra typen!)
* Finns ju ingen "normalportion", inget rätt eller fel, så 5 gram kanske är alldeles för mycket för dig - eller alldeles för lite! - så det är bara ett rent exempel :)
List of personal stuff & other random things
Fullständigt namn: Maria (mellannamn) (efternamn) XD
Längd: ca 165,5 cm?
Vikt: ..?
Någonting jag tycker om med mig själv: Att jag nästan alltid är glad och att jag aldrig ger upp :)
Någonting jag inte tycker om med mig själv: Mitt hår, mina ben - för korta, att jag lätt glömmer bort tiden och kommer försent, att jag har så svårt att sova ofta...
Nuvarande favoritlåt: .."låt" - singular?! Kan man ha bara en?? Kanske är en dasarskada (hehe ;) ) men jag har alltid massor av bra låtar som "får igång mig" :P Hiphop, RnB, pop och piano gillar jag kanske mest, men jag är en "allätare" med musik. Genrer spelar ingen roll - det är ju hur bra musiken är som är det viktiga ändå! ;)
Favoritfärg: Vit, svart, ljusa baby-/ pastellfärger (rosa, blå, turkos och grön) och mixen av riktigt röd, djupblå och vitt (typ de "marina färgerna")
Tre saker jag vill ha varje dag: Skratt, energi och rörelse.
Tre saker jag absolut inte kan göra: Äta vispad grädde, leva utan kramar och flyga med superkrafter (...än iaf)
Tre saker jag önskar jag kunde: Äta och dricka hur mycket som helst av vad som helst utan att något blev till fett på kroppen - utom i brösten!! XD - , minnas allt jag ville minnas (typ som alla svar till alla prov) och flyga med superkrafter (en dag så! Just you wait and see... wait and see...)
Detta tycker jag om att göra: Träna, dansa, dricka kaffe, agera/ skådespela, sova, drömma, laga mat och baka, kramas, bli masserad och vara glad (duh?! XD )
Bästa känslan: Lycka/ glädje, pirr i magen, kärlek, och "kicken" efter dans/ träning - och när man druckit kaffe!
Värsta känslan: Ångest - helt klart!! (Har du haft riktig ångest vet du vad jag menar...)
Detta inspirerar mig: Människor, bilder, musik och drömmar.
Detta har jag ätit idag:
Frukost: En kopp med lättkvarg mixat med frysta ekologiska jordgubbar och lite pumpakärnor ovanpå. Och ett rågbröd med min avokadoröra (mosad avokado, färskpressad citronjuice, keso) och ett salladsblad.
Lunch: Grillad majskycklingfilé med vattenmelonssallad och pekannötter ("Mariasallad" heter den :) Recept på den kommer!)
PWO: En kopp kaffe (pwo och pwo... haha! En kopp kaffe innan träningen iaf!)
Mellanmål: Halvfrusen lättkvarg med halvtinade hallon <3
Middag: Varmrökt lax med matvete, citronklyftor och en sallad.
Övrigt: En bit Ombar Dark 72% som jag njöt av medan pappa masserade mina ömma axlar från träningspasset efter middagen.
Hur mycket kcal äter du på en dag? Haha.. Va? Jag räknar inte kcal på allt jag äter. Det är sjukt, jobbigt, krångligt och tråkigt, onödigt... Ingen behöver egentligen räkna kcal på allt de stoppar i sig..!
Hur mycket protein/ kolhydrater/ fett äter du på en dag: ...som sagt - jag räknar inte.
Jag hatar (mat)..: Smör, ost, grädde, bacon, såser, korv, stekt svamp, "indisk mat" och snabbmat/ färdigmat. (Asså jag hatar det mesta som är fett, men det med mer omättat fett gillar jag mycket mer än det med mättat.. Haha! Gillar inte feta mejeriprodukter och fett kött ex, men gillar nötter och lax <3)
Jag älskar (mat)..: Kaffe (mat??), 0,1%-ig kvarg, typ alla grönsaker, frukter och bär (iskalla! mums <3), riktigt mörk choklad, ingefära, nötter och frön.
Favoriträtt: Varierar väldigt... Just nu är det räksallad!
Alltid sallad + tomat + gurka + honungs- eller vattenmelon + räkor (ofc..) och sedan tar jag vad jag är sugen på, som exempelvis spenat, broccoli, zucchini, morot, selleri, granatäpple, äpple, päron, avokado, hallon, jordgubbar, rödlök, färska championer, kidneybönor, kikärter, keso, kvarg... :)
Detta har jag på mig just nu: ...trosor, bh och ett par söta natt-shorts från Hollister (räknas tofs..?)
Kändis jag är lik: Får faktiskt väldigt ofta höra att jag är lik Nina Dobrev! :P
Lentil Tomato Sauce à la Basil
Om du gärna vill ha pasta till så tycker jag inte du borde använda "vanlig" pasta, alltså den där vanliga vita pastan som de flesta Svenne Bananer köper. Den är inte alls så bra för dig! Raffinerade produkter, så som mjölet däri gör mer skada än nytta i och på dig :(
Undvik alla raffinerade varor och produkter!
MEN det finns så många andra kul pastasorter att testa som är mycket bättre för dig! Gjorda på allt ifrån quinoa, råris, svartris, bovete, fullkornsdinkel och hampa till bönor, ärtor och grönsaker :)
Du kan lätt göra egen grönsakspasta av zucchini, morötter, pumpa, gurka, selleri m.m.
Eller om du är lite lat eller för trött så kan du bara ha färsk spenat, rå blomkål eller lättångad broccoli med färskpressad citronjuice till.
Detta var inte min tallrik... Jag hade på mer av röran och mindre pasta :) Hihihi!
Det vanliga typ "2/3 pasta och 1/3 tillbehör" är inte min stil direkt <3
(För oss blev detta lagom för mig, pappa och min bror. Kan tillägga att jag åt mer av röran än pastan, och min pappa och bror äter stora portioner då de tränar mycket och är väldigt långa. Så kanske 4 "normala" portioner?)
1 lagerblad
800g körsbärstomater på burk, gärna ekologiska (ex Saltå Kvarn, då 2 burkar)
Salt
Valfritt: tärnad zucchini, färska championer, selleri m.m.
Grönsaker
Något du tycker är gott, ex matvete eller fullkornspasta :)
Häll linserna i en kastrull koka enligt instruktionerna på förpackningen. De ska dock bara bli nästan mjuka, alltså inte helt färdigkokta. Var försiktig så du inte låter dem koka för länge!
Löken ska bli mjuk, men moroten ska ha kvar en del hårdhet och spänst.
Lägg i lagerbladet, tomaterna och vattnet. Rör om, lägg på locket och låt puttra i ca 20 - 25 min. Smaka därefter av om det behövs mer salt eller peppar.
Häll i linserna, rör om ordentligt och låt puttra i ytterligare 5 min. Ta sedan ur lagerbladet och timjankvistarna.
Riv de färska basilikabladen i mindre bitar och rör ner dessa i tomatsåsen.
850 kcal
37g protein
120g kolhydrater
19g fett
- 100g ekologiska röda linser (vikt innan kokning)
- 18g ekologisk kallpressad olivolja
- 330g gul lök
- 7g vitlök
- 130g ekologisk morot
- 800g ekologiska körsbärstomater på burk från Saltå Kvarn
Disney's Dole Whip
200g osötad mandelmjölk (ca 2 1/2 dl)
Valfritt: 1 msk honung (för mer autentisk sötma, men jag gillade mer utan)
- Börja med ananasen. Skär bort botten, toppen, allt skal och det allra allra hårdaste i mitten också. Av köttet du nu har skär du kuber och lägger i frysen tills de är genomfrysta (mindre bitar = kortare tid i frysen, större bitar = längre tid innan de är helt frysta).
- När de är frysta lägger du över dem till en mixer och häller i mandelmjölken samt honungen. Sätt på mixern och låt det köra på tills du får fram en sorbéliknande konsistens.
- Nu kommer det roligaste! För att få fram den där riktiga Disney Dole Whip-whippen så måste ju också utseendet stämma :)
Häll upp den sorbéliknande massan i en spritser med stor öppning och spritsa fint ner det i en genomskinlig, hög plastmugg eller en "ice cream cup" i papp. Sätt dit en fin plastsked. - Servera direkt!
Blir det över kan du frysa ned det som iskuber och använda i smoothies. Mums mums :)
440 kcal
4g protein
93g kolhydrater
4g fett
110 kcal
1g protein
23g kolhydrater
1g fett
88 kcal
1g protein
19g kolhydrater
1g fett
73 kcal
1g protein
15g kolhydrater
1g fett
#strawberrylicious
Kommer tagga alla mina matbilder med det from now on. #strawberrylicious ifall ni vill söka ;) Eller ska jag tagga alla mina bilder med det? Hmm... We'll see 'bout that :P
Dålig uppdatering..? Förlåt :(
Uppdateringen här det senaste har inte direkt varit så intensiv om man säger så... Förlåt, men jag har en (väldigt) bra ursäkt: det har varit soligt och varmt i flera dagar - I SVERIGE!! Hur ofta har vi sådana här dagar i sommarsverige?? Nästan aldrig!
Så jag har passat på att njuta av den. Solat min snövita hy, tränar utomhus (underbart!), picknick med kompisar, badat i sjön och grillat en massa gott...
Nu är jag tillbaka ...tills solen kommer fram igen iaf ;)
Gissa om jag har mycket att skriva om nu! Åh Gud vad mycket jag vill skriva här nu.. Alla frågor jag fått, allt gott jag ätit, närmare förklaring till den där bilden på instagram, "om mig-listan" jag lovade en läsare... Hihihi :)
Här är ett liten spoiler på några av recepten:
• MIN FAVVOPAJ - min sååå goda och nyttiga matpaj! Ja, nyttig paj, det finns faktiskt ;)
• KRÄMIG LAXPASTA - proteinrik, bra med nyttigt fett och nästan inget dåligt, och helt utan ost, smör, grädde och vitt mjöl.
• DOLE WHIP (made healthy) - ni som varit på Disneyland i LA vet vad det är (annars är det en "mjukglass" ungefär, som smakar ananas - googla!)
• SUSHI MY WAY - raw, lchq/ lchf, paleo, vegetarisk, vegansk, extra nyttig... Ja, hur tror ni den kommer bli på mitt sätt? ;) Hihihi <3
OCH SOM ALLTID: Alla mina recept och allt jag äter är alltid GOT, FINT att se på, NYTTIGT och BRA för mig.
Om det är bra för miljön är det ännu bättre :)
Så jag säger väl bara: STAY TUNED!!!