First Of The Year
Vi slutade strax före tio idag, för en lärare blev sjuk, så våra två sista lektioner blev inställda.
En kompis och jag passade på att ta en promenad i snön. Vi blev som småbarn! Lekte i snön, kastade snöbollar och blev helt dygnsura (...var inte direkt klädda för spontan lek i blöt nysnö. Inget man räknat med att göra när man är 17 år och bara ska till skolan en helt vanlig torsdag, som ni kanske förstår ;) "Kläder efter väder" slutar nog de flesta med så fort mamma inte längre bestämmer vad man ska ha på sig.
"Men orka! Kan ju inte se ut huuur som helst precis")
Iskalla och hungriga sprang vi in på ICA innan bussen kom. Visste precis vad vi skulle laga till lunch: pumpasoppa!
Perfekt en snöig kall novemberdag när man är frusen och magen kurrar tom :)
NOVEMBER PUMPKIN SOUP

6 - 8 portioner
Ingredienser:
1,25 kg pumpa, butternut
2 stora gula lökar
4 vitlöksklyftor
0,5 - 1 msk ekologiskt smör
1 l ekologisk mjölk
4 tärningar grönsaksbuljong
2 ekologiska lime
2 tsk sambal oelek
4 dl Lättkvarg 0,01% (alt. annan kvarg, keso eller matyoghurt)
Färsk koriander, till garnering
Valfritt:
Zucchini, broccoli, blomkål, morot, kokta/ rostade kikärtor, rostade/ naturella pumpakärnor...
Gör såhär:
Skala och hacka gul- och vitlök. Fräs detta i smöret i en teflongryta.
Skala, kärna ur och skär pumpan i bitar. Lägg dem i grytan med all löken och tillsätt även mjölken och buljongtärningarna. Rör om ordentligt.
Låt soppan koka i ca 10 min. Rör om lite så och då.
Mixa sedan slät med en stavmixer innan du smakar av med sambal oeleken och juice samt skal från limen (kom ihåg att tvätta dem noga innan!)
Låt soppan koka upp så den blir varm igen.
Häll upp soppan i skålar, toppa med kvarg och garnera fint med koriander.
TIPS - Valfritt:
- Vi hade även i zucchini som vi hyvlat smalt, likt pasta tagliatelle.
- En annan gång förvällde vi broccoli- och blomkålsbuketter som vi i lade på toppen i mitten av soppan i skålarna.
- Om man vill kan man blanda kvargen med sambal oelek och/ eller lime, om man inte vill ha den naturell utan med mer smak och lite sting.
- Kikärtor och morot är också supergott att ha i soppan eller toppa med!
ENJOY! ☺

Kommentarer
Trackback