Grain-Free Protein Buns - Frukostfrallor à la Maja!

Känner mig sugen på att baka något... Nej inte något sött, utan mer åt det salta hållet. Bröd kanske? Det var länge sedan! Och hur gott är det inte med nybakat bröd egentligen??  MUMS! <3
Denna gången vill jag baka något lite mer "roligt" än de vanliga, klassiska bröden. Gärna med mycket protein och goda frön, utan mjöl, socker eller sirap, och göra småbröd istället för en stor limpa.
 Oj, vad klockan är mycket! Måste rusa! Legday today :)  Wiiiie!! Looove legdays! <3 

 Update, 2 timmar senare: 
Medan jag värmde upp på cykeln så kollade jag instagram och hittade ett recept som jag heeelt glömt bort att jag ville testa. Ett receptet på bröd(!) som jag såg för länge sedan hos @majabergstrom74.
Ett proteinrikt bröd med frön och utan mjöl, utan sötning - och det var frallor!
...och så var det bestämt vilket bröd lilla Maria skulle baka denna gång ^^ <3
 
 
 
 PROTEINRIKA SMÅ FRALLOR 
 Ett nyttigt bröd du kan ha som frukostfrallor, till mellanmål eller tillbehör.
Dessa blev både väldigt goda och väldigt mättande - och du håller dig mätt länge!
Avokado, kvarg, keso, lax, ägg, färglada grönsaker och Philadelhipa 3% är supergott att ha på.
Egenpressad morotsjuice till blir pricken över i:et ;)  (Gärna med ingefära! Mums <3)
 Helt fria från mjöl och spannmål/ gryn, gluten, socker, laktos och mejeriprodukter.
För att göra dem enligt Paleo - byt proteinpulvret mot bovetemjöl eller naturligt p-pulver.
 
 
 
Ingredienser:
1,5 dl ekologiska kikärtor, kokta
1,5 dl ekologiska svarta bönor, kokta  (nästa gång tar jag kidney!)
2 skopor One Bake (60g, eller annat naturellt bakprotein av vassle, alt. bovetemjöl)
2 msk ekologisk kokosolja, kallpressad
2 dl äggvita (ca 6 vitor)
2 msk psylliumfröskal
4 tsk brödkryddor
Spiskummin efter smak (hade i ca 1 tsk kanske?)
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl ekologiskt mandelmjöl
Valfritt: någon "topping"  (jag hade hälften med pumpa- och hälften med vallmofrön på)
 
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 175 grader C.
Skölj kikärtorna och bönorna under kallvatten, låt rinna av och mixa samman i en matberedare.
Tillsätt de resterande ingredienserna, rör om och mixa sedan allt tills du får en jämn, slät gegga.
Låt geggan vila i ca 5 min innan du fortsätter.
Ta fram en bakplåt som du klär med bakplåtspapper och en sked. Skopa med den upp 6 jämnstora "klumpar" på bakplåtspappret. Forma dessa fint, så som du vill ha dem.
(Om du vill kan du nu toppa med något)
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Servera dem nybakade och varma, låt dem svalnade en aning först eller ät senare, med goda tillbehör och njuuuut! :)
P.S: Frallorna som blir över förvaras i bäst frysen, om du inte ska äta dem snart.
 
 
 bild lånad från: 
majaskitchen.se

A Small Gift With Great Meaning

I LOVE YOU A!!
Bäste bäste bäste bäste bäste A!
Åh vad du är b-ä-s-t!! <3 <3 <3
 
Min käre vän A (han vill vara anonym) smsade innan och sa att han hade "en liten present" till mig, som tack för hans sockersöta illrosa prinsess-chokladadventskalender*.
Hade väntat mig något i stil med 2 kg socker och en lapp med typ "för att du är så söt!" eller liknande, som ett skämt tillbaka.  Fast jag var inte ens i närheten med den gissningen... Vet ni vad jag fick?!    (Nej det gör ni ju såklart inte, men ändå ;) Haha)
 
 
6 påsar ONE WHEY ISOLATE SAMPLES

2 påsar ONE WHEY SAMPLES
 
 
Alltså hela 240g proteinpulver från fitnessguru!
Wiiiiiiiiiieeeee!! Blev så glad att jag hoppade av glädje :) Han fick så många kramar att jagvetintevad för jag var så glad. 3 påsar mint chocolate + 2 påsar milk chocolate + 1 påse french vanilla av One Whey Isolate, samt 2 påsar vanilla wildberry av One Whey.  Wiiiiieee <3 <3 <3 
 
 
 
Så nu ska han och jag på bio och se Det regnar köttbullar 2 (han valde filmen :P  Och ja, jag bjuder såklart ;))
 
 
*Jo, alltså... När jag var i Prag för ett tag sedan köpte jag en chokladkalender till honom som han kan ha att räkna ned till julafton med. Han är en sådan person som känner att han måste bevisa att han är tuff och manlig jämt, spänna sig lite extra, visa hur stark han är, aldrig prata med för ljus röst... Så på skämt köpte jag då en superrosa chokladkalender size XL med olika Disneyprinsessor på. Ni skulle sett hans min när han fick den... Trodde jag skulle dö av skratt!  Eller dö av hans mördarblick när jag sa att jag "tyckte den passade honom, för den påminde mig on honom" XD  Stackars käre A <3 Han är en underbar vän ska ni veta!)

First Of The Year




Vi slutade strax före tio idag, för en lärare blev sjuk, så våra två sista lektioner blev inställda. 
En kompis och jag passade på att ta en promenad i snön. Vi blev som småbarn! Lekte i snön, kastade snöbollar och blev helt dygnsura (...var inte direkt klädda för spontan lek i blöt nysnö. Inget man räknat med att göra när man är 17 år och bara ska till skolan en helt vanlig torsdag, som ni kanske förstår ;)  "Kläder efter väder" slutar nog de flesta med så fort mamma inte längre bestämmer vad man ska ha på sig. 
"Men orka! Kan ju inte se ut huuur som helst precis")

Iskalla och hungriga sprang vi in på ICA innan bussen kom. Visste precis vad vi skulle laga till lunch: pumpasoppa!
Perfekt en snöig kall novemberdag när man är frusen och magen kurrar tom :)


 NOVEMBER PUMPKIN SOUP 



6 - 8 portioner

Ingredienser:
1,25 kg pumpa, butternut
2 stora gula lökar
4 vitlöksklyftor
0,5 - 1 msk ekologiskt smör 
1 l ekologisk mjölk
4 tärningar grönsaksbuljong
2 ekologiska lime
2 tsk sambal oelek
4 dl Lättkvarg 0,01%  (alt. annan kvarg, keso eller matyoghurt)
Färsk koriander, till garnering

Valfritt: 
Zucchini, broccoli, blomkål, morot, kokta/ rostade kikärtor, rostade/ naturella pumpakärnor...

Gör såhär:
Skala och hacka gul- och vitlök. Fräs detta i smöret i en teflongryta.
Skala, kärna ur och skär pumpan i bitar. Lägg dem i grytan med all löken och tillsätt även mjölken och buljongtärningarna. Rör om ordentligt.
Låt soppan koka i ca 10 min. Rör om lite så och då.
Mixa sedan slät med en stavmixer innan du smakar av med sambal oeleken och juice samt skal från limen (kom ihåg att tvätta dem noga innan!)
Låt soppan koka upp så den blir varm igen. 
Häll upp soppan i skålar, toppa med kvarg och garnera fint med koriander. 

TIPS - Valfritt: 
- Vi hade även i zucchini som vi hyvlat smalt, likt pasta tagliatelle. 
- En annan gång förvällde vi broccoli- och blomkålsbuketter som vi i lade på toppen i mitten av soppan i skålarna.
- Om man vill kan man blanda kvargen med sambal oelek och/ eller lime, om man inte vill ha den naturell utan med mer smak och lite sting. 
- Kikärtor och morot är också supergott att ha i soppan eller toppa med! 

ENJOY!

Raw Avocado Spinach Pesto - with Walnuts!

 

Om man vill ha pesto, men absolut inte gillar ost och har en mage väldigt känslig mot fett...

  VAD GÖR MAN DÅ ..?  

Man experimenterar fram en ostfri och mindre oljig pesto of course!  :)

 

Det är precis vad jag gjort, och den blev suuuuuper goooood!  *big thumbs up*

Även mina ostälskande föräldrar älskade den när de fick smaka. Jag gjorde tre satser och allt försvann något hiskeligt fort ...och då fick jag bara max 1/6 av allt det... Hahaha!!  

Ja den blev verkligen god alltså ;)

 

Peston blir krämigare än "vanlig" pesto och inte alls lika oljig. Passar utmärkt som substitut för "vanlig" pesto, till wraps, som sås, pålägg, istället för smör eller vad ni nu vill ha den till/ i/ som/ istället för...
Du kan variera peston genom att ha i svartpeppar, cayenne, färsk hackad röd chili, lite färskpressad citron eller lime, testa andra nötter, frön eller mandlar... Om du inte är så inne på att den måste vara helt raw så kan du testa att rosta alla eller en del utav nötterna, eller mandlarna/ fröna om du har i det.

 

Bara fantasin sätter gränser!  
I have a wild imagination - now how about you? <3

 

 

 

 AVOCADO SPINACH PESTO  - with WALNUTS!  

Helt raw/ pesto som också är helt vegansk, paleo, LCHQ /  LCHF, gluten- och laktosfri.
...OCH ja den är såklart
väldigt NYTTIG och väääldigt GOD med!! Hahaha ^^

 

 
 

Ingredienser:
40g valnötter, orostade & osaltade
100g avokado (1 liten)
1 dl vatten, ganska varmt men inte hett
½ vitlöksklyfta (ca 2g) 
ca 1 msk fin oliv-, valnöts- eller avokadoolja (10g) 
50g baby spenat
Salt, alt vit misopasta (som är naturligt salt!)

 

Gör såhär:
Lägg alla ingredienser, utom valnötterna, i en mixer eller matprocessor och mixa till slät konsistens. Addera vattnet lite gran i taget medan du mixar. Till sist häller du i valnötterna och mixar till lagom konsistens (beroende på om du vill ha den helt slät eller som jag med lots of chunky bites).
Smaka av med salt/ vit misopasta och låt sedan stå att dra en stund.

 

Övrigt:

Kan serveras kall, ljummen eller varm beroende på.
Kanske som topping till grillad kycklingfilé, halstrade pilgrimsmusslor eller torsk tillsammans med
raw zucchinipasta, röda småtomater, rödlök, och machésallad?
Mmmm.. Tror jag vet vad det blir för middag här ikväll ...hihihi ^^ <3

 

 

 

Näringsinnehåll för hela (med kallpressad olivolja och utan miso) ca:
570 kcal
10g  - protein
8g  - kolhydrater
54g  - fett

 

Näringsinnehåll per 100g (med kallpressad olivolja och utan miso) ca:
190 kcal
3.3g  - protein
2.7g  - kolhydrater
18g  - fett

Help Me Please!

 
Snälla Snälla Snälla Snälla Snälla Snälla Snälla Snälla Snälla
 
SNÄLLA HJÄLP MIG!!
 
 
 
Jag har en superkul sak framför mig som är sååååå spännande och behöver verkligen  er hjälp <3  
Ni kommer snart få veta vad det är, men först är det några saker som behöver fixas.
Det har med mat, hälsa, utveckling och wellness att göra kan man säga :)
Om ni hjälper mig med detta hjälper ni inte bara mig, utan framförallt en av mina bästa vänner. Ni hjälper fler än så! Hennes mamma och pappa och bröder, hela deras familjerelation, hennes närmaste släkt, vänner, henne som sagt och mig då  -  alla oss hjälper ni!    
...samt några till, men säger jag vilka så fattar ni vad detta är om och då blir det ingen spänning ;)
 
Så snälla rara söta ni
 HJÄLP OSS <3
 

Det som jag (vi) behöver hjälp med är förslag på  goda, gärna hälsosamma frukostar och mellanmål. 
Hela recept, livsmedel i olika kombinationer (ex naturell fil + hallon + skivad banan + branflakes), länkar till recept eller vad som... All hjälp är varmt godtagen och jag är tacksam för allt <3
 
 
 

 
 
 
 Bilderna är lånade ifrån: 
www.google.com

SWEDENTAL

 
Hej hej!
 
Nu är vi äntligen framme i Sthlm på tandläkarmässan. Mina föräldrar är tandläkare och skulle hit igen och frågade om jag ville med. Såklart jag vill! Mässan är ju bara några timmar, sedan blir det shopping resten av helgen - och glöm inte 2 dagars hotellfrukostbuffé! ☺  Wiiiiieee!!
 
Nu har vi precis ätit lunch och ska in på mässan. Det blev varsin sallad; medelhavssallad med matvete, smulad fetaost och oliver till mamma, samt varsin rostbiffssallad med citruskamut* till pappa och mig. 
 
 
Väldigt mycket fettslamsor på rostbiffen tyvärr, men det skar jag lätt bort ändå. Citrusdinkeln var supergod! Det ska jag snappa upp till hemma ;)  hihihi..
 
* kamut är en typ av vete och kallas pckså för kamut vete. Den har en dubbelt så stor kärna och innehåller mer proteiner, vitaminer och mineraler än andra vetesorter. Den kan användas till det mesta som annan vete används till, framför allt bröd, pasta och som matvete. Den hittas framför allt i hälsokostbutiker, då en del personer som inte tål vanligt brödvete kan äta kamutvete.
 Supergod och supernyttig!  *thumbs up*

Naughty Boy, you make me move my feet. Can't stop when I hear your beat

 
 
I'm covering my ears like a kid
 When your words mean nothing, I go la- la- la
 
 
 
 
 
 
We've come too far to give up who we are
So let's raise the bar and our cups to the stars
 
 
 
 
 

Recipe for the Risotto de la Nuit & lite snack om kolisar. Det är inget gift!

 
Några bad om receptet på risotton på svart ris ("Risotto de la Nuit") som vi gjorde till Halloween.
 Självklart kan ni få det!  :) 
I denna risotton är det ingen parmesan. I "vanlig" risotto brukar det annars vara vääldigt mycket parmesan, ofta ca 1 - 2 dl till 4 portioner i risotton och sedan ytterligare några msk till dekoration...
I detta receptet är det alltså ingen parmesan alls, men det är en liten klick eko gorgonzola i och risotton är ändå väldigt krämig - precis som risotto ska vara!
(Varför ingen parmesan?  Har sagt det många gånger förut och kan säga det igen för er som inte vet
 - jag hatar ost! Ost, grädde och smör är bland det absolut vidrigaste jag vet...  Gorgonzolan var det så lite av häri och gav ingen superstark ostsmak, så det blev ändå väldigt bra :)  *tummen upp*)
 
Jag vet att många idag är rädda för kolhydrater och helst undviker det. Ris är väldigt kolhydratsrikt och har inget gott rykte i dagens samhälle - tyvärr! LCHF har ett bra tag nu varit väldigt "inne" och svartmålat alla kolhydrater som ett "gift"... Ett rent ut sagt "helt dödligt gift" som gör en sjuk, fet, ledsen, dålig och blablalba... Det har blivit något skamligt att äta pasta, man "får inte" gilla bröd, allt socker är "rena döden", och om man lägger ut en bild på en "vanliga" pannkakor eller kokt potatis på instagram "måste" man hashtagga med #cheat eller skriva under någon lång förklaring eller ursäkt till varför man "syndade" med dessa kolisar...
Usräkta mig min pessimism, men jag tycker inte om LCHF. Tror inte på att leva så strikt och rabiat.
Och en sak till -  hur kul liv är det?! 
 
"...tyvärr? Vadå tyvärr?! Ris är kolhydrater. Det är inte nyttigt! Det äter man inte om man ska vara hälsosam! För det ger väl inte oss något bra?"
 
Jo det gör det! Olika sorters ris ger olika näring, och ur just näringssynpunkt kan man säga att det finns "bättre" och "sämre" sorters ris.  Precis som med frukt, bär och grönsaker - ju starkare/ djupare/ mer intensiv färg desto mer nyttigheter. Så svart ris innehåller i jämförelse med vitt mycket mer näring.
Venere (svart fullkornsris) som används i detta receptet är rikt på bl.a. vitamin B6, fosfor,
tiamin (vitamin B1), magnesium, zink och kostfibrer. Svart ris innehåller alltså mycket vitaminer och mineraler, antioxidanter (mer antocyaniner än i blåbär!) och flera viktiga aminosyror.
Så svart ris kan du äta och må bra utav. Det har en fyllig, svagt nötaktig smak och behåller sin svarta färg efter tillagning. Och just det, kolhydraterna i riset är inte heller något att vara rädd för! :) <3
Om du tränar tycker jag verkligen du ska äta kolhydrater. Du kommer märka skillnader både under träningen, hur snabbt du återhämtar dig efter, hur snabba resultat du får på muskeltillväxten m.m. om du äter lite kolisar innen och efter du tränat. De fungerar lite som "extra transporthjälp" till proteinet, kan man säga. Till skillnad från fett som gör att du långsammare tar upp näringen ur maten så tar kroppen istället  snabbt upp näringen i kolhydrater (dock olika snabbt beroende på vad för kolhydrater. Snabbare i ex socker och banan än osötat, grovt fullkornsrågbröd). Så protein + kolhydrater är super precis innan och efter din träning! Ger snabbt din kropp näring och energi igen + snabbare resultat :)
Fettet kan du äta vid andra måltider. För du behöver även det. Inte heller något att vara rädd för <3
 
 
 
 RISOTTO DE LA NUIT 
 
 
 
4 portioner
 
Ingredienser:
1 schalottenlök
1/2 vitlöksklyfta
1 msk olivolja, extra virgine
30g ekologisk gorgonzola
2 dl svart ris
2 dl vitt vin, torrt
30g ekologisk gorgonzola
2 dl vatten
1/2 tsk salt
4 små champinjoner, färska (till garnering)
 
Gör såhär:
Skala och finhacka schalottenlöken. Häll i olivoljan i en teflonpanna med höga kanter och hetta upp. När oljan är redo häller du i schalottenlöken och pressar i vitlöken. Fräs alltsammans i ca 1 minut.
Tillsätt riset och fräs under omrörning i ytterligare ca 1 minut.
Blanda vinet med vattnet och häll sedan detta över riset. Låt sjuda under lock på låg värme i ca 20 min, tillsvätskan kokat in.
Dela gorgonzolan in mindre bitar och rör ned i riset så det blir som en krämig risotto.
Servera genast, tillsammans med valfria tillbehör.
 
 
Vi hade pocherad vit fisk och "zucchiniblommor" (rå zucchini som vi skar i skivor och tryckte ut blommor av med hjälp utav pepparkaksformar som hade blomform)  
En härlig sallad var vår förrätt ...för ni trodde väl inte att jag hoppade
över mina grönisar?!? Hahaha ;)  
Said the veggie crazy girl <3  
(Veggies är ju bland det bästa som finns!)
 
 
Näringsinnehåll per portion* ca:
235 kcal 
4 g protein 
29 g kolhydrater
7g fett
 
* Inga tillbehör medräknade! Endast receptet på risotto och champinjon, enligt detta:
20g schalottenlök
2g vitlök
13g olivolja  (Zeta Ekologisk Extra Virgine)
160g ris  (Saltå Kvarn Svart Ris Venere, Ekologisk)
180g vitt vin, torrt
30g ekologisk gorgonzola  (Zeta Ekologisk Gorgonzola)
20g färsk champinjon

HAPPY HALLOWEEN

 
...i efterskott! Men men, bättre sent än aldrig, right?! ;)
Hihihi
 

Hoppas ni hade en rysligt bra halloween. Riktigt skrämmande bra. Hade en dökul kväll med läskigt god mat, och riktigt bitande stämning...  (Höhöhöhö XD )
 
Halloween är en rätt mysig högtid tycker jag. Eller det beror väl på egentligen, men det är iaf mysigt med alla tända ljus, småbarn som kommer fnittrandes och säger (skriker) "Bus eller godis!" och man riktigt ser på dem hur ivriga de är i förhoppning om att få något gott. Att klä ut sig är också kul!
Iår firade jag halloween med några vänner hemma hos T, som är en utav vännerna då. Hon och tre till tjejer, fyra killar och jag var hemma hos henne och hade det super :)
Alla klädde ut sig. T var utklädd till en svart katt, de andra tjejerna till ängel, sjuksköterska och Harley Quinn. Killarna kom som Batman, råtta med luden svans och fe med fjärilsvingar och tiara. Vackert... :P
Jag kom som rödluvan. Älskar blodrött! Blir ju även mer intensivt rött då min hy just nu är väldigt vit ;)
 
De tre andra tjejerna stod för förrätten, T och jag för huvudrätten och killarna för efterrätten.
Alla fick sedan skriva ner ett namn och beskrivning till sin rätt och av det gjorde vi en meny;
 
Förrätt: Children's hearts
En helt eko kall sallad med melonbitar formade som små hjärtan. 
(melon, maché, isbergssallad, gurka & rödlök)
Huvudrätt: Risotto de la Nuit
Risotto på eko svart fullkorns ris med en hint av gorgonzola. Serveras i en liten kopp, toppad med färsk champion. Till detta pocherad vit fisk & råa "zucchiniblommor".
Efterrätt: Bajskorvar i mens
Våra awesome:a prottebollar som smakar som riktigt mörk choklad, kokos och lite vanilj = bajskorvar. Halvtinade hallon som vi geggat = mens.
The awesome prottebollar på hallongegget = bajskorvar i mens!
 
Är det bara jag, eller märks det inte rätt tydligt vilken rätt killarna gjorde? Hahahaha ^^
 

strawberrydreams.blogg.se

"Lev livet fullt ut! Lev nu, vänta inte på framtiden och älta inte dåtiden. För nu är det som var din framtid och det är en kommande dåtid. Lev livet som du gör bland dina jordgubbsdrömmar" En blogg av en tjej på snart 17 vintrar med livserfarenhet och "klokhet" som en 45+are. Här får ni läsa om främst recept supergod (nyttig) mat, hälsa, träning och annat kul som händer i mitt liv. Streetdance och skådespeleri är också två stora passioner!

RSS 2.0