8 Fitness Myths

 Om man vill få bort fettet på magen ska man göra situps eller crunches, och för gäddhänget är det armhävningar som gäller 
 
WRONG! Man kan (tyvärr) inte punktförbränna fett. Situps och crunches gör inte magen smalare, bara starkare. OBS!! Magen kan faktiskt se större ut när man tränar magmusklerna. Tränar man bara de yttre musklerna (ex situps, crunches) så de blir stora, samtidigt som du har för mycket underhudsfett så synds inte musklerna, utan magen blir bara mer utåtstående och ser större ut.
 
 
 Man måste motionera/ träna i minst 2 timmar innan kroppen börjar bränna fett. 
 
WORNG! Noop, det är inte alls sant. Tränar och äter du rätt så kommer du förbränna fett redan ifrån första steget på rundan. 
 
 
 Man blir smalare av att röka. 
 
WRONG! Det är faktiskt tvärtom - tobak försämrar insulinkänsligheten i kroppen. Den troligtvis största anledningen att folk ökar i vikt när de slutar röka är att de går och småäter. De är ju vana vid att ha något i munnen och när cigaretten inte finns där så tar de något ätbart. Även suget man hade efter nikotinet kan bli att man försöker "dämpa" det med småätning (oftast av socker- och/ eller fettrika livsmedel, som godis eller chips).
Vissa upplever att deras aptit minskar när de börjar röka, men det är mer eller mindre psykiskt.
 
 
 Man kan svettas bort fett. 
 
WRONG! Du svettas ut vätska ur kroppen, inte "flytande fett"... Annars skulle det ju vara superduper enkelt att gå ned i vikt - bara basta lite! Då hade inte amerikaner varit så väldigt överviktiga ju, och alla i varma länder skulle vara underviktiga. 
 
 
 Muskler blir till fett om du slutar träna. 
 
WRONG! Muskel- och fettvävnad är två helt olika vävnader, så den ena kan inte "omvandlas rill den andra". Så varför blir många fetare när de slutar träna? Musklerna blir slappare (dallrigare och mjukare) och minskar i storlek. Eftersom de slutat träna så förbränner de mindre energi, men många fortsätter äta på samma sätt som när de tränade = de får i sig mer än de gör av med = de får mer fett på kroppen.
 
 
 Överviktiga och underviktiga bör inte träna/ motionera/ röra på sig. 
 
WRONG! Alla bör röra på sig! Det gör att du mår bättre psykiskt och blir gladare, sover bättre, blir lugnare, får bättre aptit, minskar sug efter onyttigheter, stärker hjärtat och alla dina andra (viktiga!) muskler m.m. Vardagsmotion är faktiskt viktigare än enstaka löprundor eller pass på gymmet, även om de också är superbra.
Om du dock har ett farligt lågt/ högt BMI så är det inte bra att röra för mycket på sig (men när är det någonsing bra med för mycket?), men iaf en långsam, kort promenad klarar alla! Om du är alldeles för under/ överviktig är det dock väldigt viktigt att tänka på hur, hur mycket och vad man tränar/ rör på sig, samt vad, när och hur mycket man äter.
OBS!! Jag har själv varit både över- och underviktig, så jag har stora erfarenheter av detta, och märkte stora skillnader på både psykiska och fyskiska måendet beroende på hur mycket jag rörde på mig/ tränade. Oavsett min vikt var det samma sak - träning och rörelse = mår mycket, mycket, mycket bättre på alla sätt och vis!!
 
 
 Hårdare träning = bättre resultat! No pain no gain! Det ska göra ONT för att ge något. 
 
WRONG! Sant, men med stor modifikation... För att få resultat av träningen behöver det inte göra ont alls. Det beror på helt vad du är ute efter. Om du är ute efter maximal uppbyggnad av muskler (ex vid body building) så ska man köra med tunga vikter och då känns det ju såklart mer i muskeln. Därmed inte sagt att det ska göra "ont"! Det är väldigt lätt hänt att du tar i för hårt, gör fel då du inte orkar/ får ont så du skadar dig, eller gör rörelsen fel så att du inte får ut någon bra träning för muskeln ändå. Om det gör ont så blir det lätt att du inte orkar lika mycket och även att du börjar tycka träningen är tråkig och slutar... "No pain no gain" kallas ofta för "en av de mest felaktiga idéer inom träningsvärlden".
 
 
 "Om man svettas mycket betyder det att man är otränad" och "Om man svettas lite betyder det att man inte tar i/ får ut något av träningen" 
 
WRONG! Hur mycket man svettas har inte bara med hur vältränad du är eller hur mycket du tar i osv. Det skiljer sig mellan person till person också av anledningar så som hur mycket du druckit, hur varmt det är, hur din kropp ser ut (mängd musker/ fett) och dina gener (ja, vi svettas olika pga även det!).
Jag svettas väldigt, väldigt lite - även om jag tar i vid träningen så jag nästan spyr! - medan en av mina bästa kompisar svettas nästan konstant, även om hon knappt rör sig.
 
 
 Bild från: 
tumblr.com


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

strawberrydreams.blogg.se

"Lev livet fullt ut! Lev nu, vänta inte på framtiden och älta inte dåtiden. För nu är det som var din framtid och det är en kommande dåtid. Lev livet som du gör bland dina jordgubbsdrömmar" En blogg av en tjej på snart 17 vintrar med livserfarenhet och "klokhet" som en 45+are. Här får ni läsa om främst recept supergod (nyttig) mat, hälsa, träning och annat kul som händer i mitt liv. Streetdance och skådespeleri är också två stora passioner!

RSS 2.0