Healthy Swedish Strawberry Cake, with Meringue & Whipped "Cream"

Glad midsommar! 
 
Så det är idag majoriteten av Sverges befolkning tvingar i sig vidrig sill, super sig fulla på nubbe och bärs, dansar runt som idioter kring en pinne (som de satt blommor och gräs på), äter jordgubbar med vaniljglass, grädde eller på tårta tills magen gör ont... ;)
 
Och det är idag som man brukade tvingas i det där fruktansvärda, helt totalt vidriga, skräckinjagande, äckliga -  _JORDGUBBSTÅRTA.   (Uuuusssch!! Hur kan man gilla det?! Huuur?!)
 

Jag har aldrig någonsin gillat tårtor. Mamma skojar ofta om hur jag på min ettårsdag spottade ut den specialgjorda, jättefina tårtan som de kämpade fram för min skull. Vägrade svälja minsta lilla bit! Det finns verkligen ingen tårta jag gillar... (Believe me - I've tried many many!!) Sockerkakan, grädde, supersöt sylt, mousse, vaniljkräm, marsipan, ljus fet choklad, gelén, inlagda bär/ frukter... NEJ TACK!! Får rysningar bara av att se en bild på tårta XD
 
Fast för många andra är inte problemet att de inte vill äta den, att de inte gillar tårtan - utan tvärtom! Problemet är att de verkligen gillar den och verkligen vill ha tårtan - men de vill inte ha i sig sockret, fettet och (framför allt) alla kalorierna. De flesta vill ju gärna ha en (stor) bit (eller två) av jordgubbsgräddtårtan på midsommar. De vill också ha alkohol till maten, jordgubbar med grädde/ glass/ socker till fikat, sill i kladdiga såser, lax, ost och smör till brödet - och det ska vara mycket av allt! (För "det är ju fest liksom!"...) Även om vissa av dessa sakerna är nyttiga i sig är de endå energirika. Tänk "allt i lagom mängd" istället!
_Du kan äta allt, men inte alltid. Allt i lagom mängd. OBS - Ditt lagom!_
 
Så istället för att ta bort tårtan om ni nu gillar den (hur ni nu kan göra det...) så har jag här ett recept på just jordgubbsgräddtårta, som ni kan äta av med gott samvete. Sockerfri, laktosfri och glutenfri! Förutom marängbottnarna är den annars vegansk och raw / , och paleo med :)
(Alla recepten på delarna i tårtan finns redan (eller kommer snart komma upp) här på bloggen)
 
 
 
SVENSK JORDGUBBSTÅRTA,
en nyttigare Marängtårta med färska Jordgubbar & "Grädde"

 
Delar till tårtan/ ingredienser:
2 bottnar av maräng*
Alternativ till grädde**
Färska svenska jordgubbar, sköljda och skivade
ev. skivad banan, kakaonibs, rå ekologisk mörk choklad (ex. Ombar 72%)
 
Gör såhär:
Fixa först marängbottnarna genom att med satsen från det* receptet forma 2 bottnar istället för flera små maränger (hur stor mängd du behöver beror på din tårtas storlek).
Fixa iordning grädden** medan marängerna gräddas i ugnen, och ställ den sedan kallt.
När marängbottnarna svalnat, jordgubbarna sköljda och skivade, och grädden hunnit bli kall kan du börja montera tårtan. Först en marängbotten, sedan "grädde", jordgubbar, den andra marängbotten, mer "grädde" och sist jordgubbar.

TIPS!
Om du vill kan du även ha ett lager skivad banan under lagren av grädde/ ovanpå marängen, och även dekorera den färdiga tårtan med kakaonibs eller riven choklad av bra kvalitet och sort (Ombar rekommenderas starkt - ekologisk, raw, vegansk och innehåller bara bra ingredienser.) Eller så kan du använda den fina chokladen till försiktigt smälta på väldigt låg temperatur och sedan doppa några jordgubbar och/ eller bananskivor däri och ställa in i frysen att stela, och sedan dekorera med dessa.
 
* Receptet på marängen: 3xC (Crispy Cloud-Cookies)
* Recept på "grädde": Raw Cashew Cream  eller  Vegan Whip  eller  Coconutty Whipped Cream

 
Bilden är lånad från:
ellasinspiration.se (tagen av Karin Borg)
Trackback

strawberrydreams.blogg.se

"Lev livet fullt ut! Lev nu, vänta inte på framtiden och älta inte dåtiden. För nu är det som var din framtid och det är en kommande dåtid. Lev livet som du gör bland dina jordgubbsdrömmar" En blogg av en tjej på snart 17 vintrar med livserfarenhet och "klokhet" som en 45+are. Här får ni läsa om främst recept supergod (nyttig) mat, hälsa, träning och annat kul som händer i mitt liv. Streetdance och skådespeleri är också två stora passioner!

RSS 2.0